Данчето Христова към публиката на концерта си в горещия Пловдив: Събличайте се - аз не мога на тия години! (снимки)

Васил Найденов бе гост изненада на Античния театър, в спектакъла „Завинаги” изпяха заедно „Адаптация” и „Амор”

Нещо за четене
16:19 - 13 Август 2024
2912
Данчето Христова към публиката на концерта си в горещия Пловдив: Събличайте се - аз не мога на тия години! (снимки)

„Две антики се събрахме”, изстреля шега пред публиката Йорданка Христова на концерта си в Античния театър на Пловдив, визирайки сценичното си дълголетие и древноримския подиум. В понеделник вечерта легендата на българската естрада изнесе юбилейното си шоу „Завинаги”, посветено на 60 години от началото на кариерата и личната й 80-годишнина.

Спектакълът бе представен за първи път през ноември 2023 г. в НДК, а по покана на „UPI Events” (същата фирма успя да склони Богдана Карадочева за концертен рецитал след дългогодишна пауза) се проведе негова лятна „реплика” на открито.

На видеостена бяха показани ретроспективни фотоси на Йорданка Христова

Августовската горещина не възпря почитатели на класиката в попкултурата да изпълнят всички възможни седящи места. Концертът на Христова бе обявен и започна в 21 часа, но температурата продължаваше да бъде над 35 градуса, поставяйки на изпитание физическата издръжливост на певицата.

„Събличайте се! Аз не мога, казаха ми да не го правя на тия години”, бе другата доза автоирония, чрез която певицата допълваше ефекта от своето магнетично въздействие. Ефирната й червена лятна рокля и черно наметало са от дизайнерката Мария Денева с псевдоним Марчела. В суматохата Данчето забрави, че разполага ветрило, който вече е запазена марка в аксесоарите й и го развя едва преди края на вулканичното откъм топли емоции събитие.  

Фенове и ценители коментираха, че спектакълът няма аналог, няма и български изпълнител, който да представи така автентично и затрогващо музикалните съкровища в забавната музика от отминалия век. Данчето е известна с това, че акцентира не само на своя богат репертоар, но и на шедьоври от световните евъргрийни. В спектакъла „Завинаги” тя включи испаноезичните „Гранада”, „Бамболео”, „Така-така-та”, една от визитките на Синатра – „Не съжалявам”, филмова музика на френски („Шербугските чадъри” от Мишел Льогран, с когото сподели, че се познава лично) и английски („Любовна история” от Франсис Ле). Между тях блестяха емблемите от бележитата й кариера: „Песен моя обич моя”, „Янтра”, „Делфините”, „Пред есен”, „Тежък характер”... Съпровождана бе от бенд, съставен от самата нея от музиканти, ангажирани в различни проекти, и от две вокалистки.

Освен песни, в които се изисква атака в гласа и страстта, Данчето представи и няколко по-интимни, сред които шедьовър е прочитът на композитора Йосиф Цанков на Вапцаровия стих „Прощално”. В първата част на концерта прозвучаха и най-новите песни в репертоара на примата, включени в албума й „Обич разпиляна” от 2023 г. И за встъпление, и за финал послужи най-новият й български хит – „Не мога да ви кажа сбогом” („Завинаги”), поставил началото на бъдещ диск.

Васил Найденов бе голямата изненада на концерта в Античния театър в Пловдив

Топ изненадата на вечерта бе появата на Васил Найденов, който довърши „Адаптация” на Митко Щерев, започната от Йорданка. Между оглушителните аплодисменти тя благодари на госта си за това, че въобще не се поколебал да приеме поканата й – и сега, и за първото издание на „Завинаги” в София преди месеци. Той пък припомни, че в международния конкурс на „Златният Орфей” Данчето журирала, когато той бил млад състезател и буквално се поболяла, че Васко останал втори в класирането. „Не помня друг колега да е страдал за мен”, призна Кеца. После изпълниха и дуета си „Амор” от Стефан Димитров, който бе изпълнен премиерно в НДК, а след като бе записан, оглави класацията на „БГ радио”.

Финалният поклон с бенда и двете вокалистки

Море от публика и любов посрещна в Пловдив легендарната дама