Ивайло Мирчев: "Да, България" и ПП нямат споразумение за вота

Политика
14:14 - 03 Септември 2024
1418
Ивайло Мирчев: "Да, България" и ПП нямат споразумение за вота

След повече от месец преговори за общо явяване на коалицията ПП-ДБ на предсрочните парламентарни избори преговорният екип на "Да, България" отчита, че не е постигнато съгласие. Това заяви във Фейсбук Ивайло Мирчев, един от екипа, бивш депутат и член на ръководството на партията на Христо Иванов.

Няма договорено рамково споразумение, отхвърля спекулациите в публичното пространство политикът от "Да, БГ".

Той посочва, че решението за бъдещето на коалицията ще вземе довечера НС на "Да, България", но изказва личното си мнение, че въпреки отхвърлените предложения на "Да, България", трите формации все пак трябва да се явят заедно на вота.

"През последните дни в медиите текат всякакви спекулации относно преговорите за общо явяване на ПП-ДБ на предстоящите парламентарни избори и ми се иска да дам повече яснота по този процес. На последните избори ПП-ДБ загуби подкрепата на над 300 000 избиратели (50% от всички гласували за нас). Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов подаде оставка и това бе правилният начин, за да започнем процес на разговор с тези над 300 000 наши съмишленици, които не ни подкрепиха", написа Мирчев.

За да получат по-висока подкрепа от избирателите като коалиция, от "Да,БГ" са настояли за отказ от партийното парцелиране в листите по квоти, обяснява в поста си Ивайло Мирчев.

"Въпросът за нас беше как ПП-ДБ да започне да разширява подкрепата си. А е ясно, че това няма как да стане по формулата "още от същото", особено в кадрово отношение. Целта ни беше да се откажем от партийните квоти, а не да ги предоговаряме. За съжаление, предложенията ни не бяха възприети. Затова и не може да се говори въобще, че е имало договорено споразумение между трите партии, поради съществуващите различия по тези изключително важни въпроси", категоричен е той.

"Поради неприемане на тези и други наши предложения на този етап преговорният екип на "Да, България!" не е постигнал съгласие с останалите партии в ПП-ДБ", категоричен е Мирчев, като добавя, че именно това са докладвали от преговорния екип на Националния съвет на партията.

И изрежда предложенията, които е направила партията му, но са били отхвърлени от партньорите й ПП и ДСБ.