Lupa.bg се интерсува: На "пияна глава" ли се предаде Брендо в затвора? (ВИДЕО)

На кадрите се вижда как кокаиновият крал залита и се държи неестествено в ранната сутрин

Новини
16:40 - 15 Юли 2024
6499
Lupa.bg се интерсува: На "пияна глава" ли се предаде Брендо в затвора? (ВИДЕО)

"Кокаиновият крал" Евелин Банев-Брендо се предал на властите след спонтанно решение при бурен запой, подозира Lupa.bg. Той се обадил на бургаския адвокат и го накарал да намери и журналист, който да снима предаването му, за да не стане както предишни случаи, когато Маргина сам отишъл в затвора, казали му да изчака, а след минути ченгета го натръшкали на земята и обявили пред медиите, че е задържан след акция. 

На видеото, което заснема журналиста, видимо се вижда, че Брендо залита, не само от тежкия багаж, който бил точно 4 килограма.  "Осъзнаваш ли всъщност какво правиш?", пита изненаданият представител на бургаска медия, като вижда състоянието на крими героя. 

Евелин Банев дори не е в състояние да дава изявления и насочва въпросите към адвоката си. 

В момента Брендо най-вероятно съжалява за влизането си в затвора, а едва ли това предаване е някакъв гениално замислен план, както го определят повечето анализатори.

Банев определено не е закъсал и с парите, и не влиза зад решетките от страх, че някой ще му направи нещо лошо. Хора, които познават Евелин Банев, твърдят, че той винаги се е оправял с подобни ситуации, които не били рядкост в живота му. 

Напротив, Брендо нямало как да се скрие в затвора, защото именно там той е най-уязвим, разсъждава пред Lupa.bg бивш затворник. 

Издирваният повече от шест години Евелин Банев-Брендо, изненадващо за търсещите го, се озова в понеделник сутрин пред Централния софийски затвор, където се предаде сам.

Около 7.30 ч. сутринта Брендо заедно с адвоката си Петър Зафиров се е появил пред затвора с изтекла лична карта и твърдението, че се връща за изтърпяване на присъда.

Малко по-късно шефът на националната полиция Атанас Илков коментира, че все още се проверява как Брендо е влязъл у нас. Може да е минал с фалшиви документи или през зелена граница, коментира Илков. МВР издирваше шест години Банев, включително с червена бюлетина чрез Интерпол, очевидно напълно безрезултатно. Мистериозната му поява, без властите изобщо да разберат, че е на българска територия, напомня случая на Ангел Христов от Дупница, който бе намерен мъртъв в дома си, след като години той и Пламен Галев (по-известни като "братя Галеви") бяха издирвани.

Трите присъди и едно разследване
През 2013 г. в Италия започна дело за наркотрафик срещу него, по което беше осъден на 20 години затвор. През 2017 г. Банев получи ефективна присъда от 10 години и шест месеца за трафик на кокаин и в Румъния.

През 2018 г. Банев беше осъден на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС). От 2016 г. обаче той бе неуспешно издирван от Интерпол.

Докато вървеше процесът му в България, Банев бе предаден на италианските власти за делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка той беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

Няколко години поред не беше известно местонахождението му. Той беше заловен в столицата на Украйна Киев през септември 2021 г. Впоследствие стана ясно, че е бил освободен от ареста и срещу него е започнало украинско разследване. Местонахождението му отново беше неизвестно за следващите две години.

През 2022 г Банев беше свързан с разследване за пране на пари от наркотрафик и в Швейцария. По него обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Тогава срещу Банев не беше внесен обвинителен акт, тъй като беше в неизвестност.

Междувременно българските институции подчертано закриляха Банев с бездействие.