Единодушно: ЦИК отказа да регистрира и двете коалиции с ДПС за вота

И Делян Пеевски, и Джевдет Чакъров, включиха в състава си името на партията

Новини
11:55 - 09 Септември 2024
2945
Единодушно: ЦИК отказа да регистрира и двете коалиции с ДПС за вота

ЦИК взе решение по най-актуалния и горещ казус на политическия терен в момента - регистрациите на двете коалиции,включващи ДПС.Без дебат и единодушно с 15 гласа "за" ЦИК отказа регистрация на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров.

Предложението за решение бе изчетено от Цветозар Томов. Той изреди подадените документи - решение за образ на коалиция с подписите на Чакъров,  Румен Йончев от ЗНС и Димитър Илиев от СБОР. Подписите също били на ред, печати и сметки също присъствали.

Томов обаче посочи, че в същия ден и "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Делян Пеевски също е подала документи и включва партия ДПС в коалицията. "Видно с приложените документи има различни банкови сметки, макар партията титуляр е една и съща - ДПС", вметна той. И припомни, че ЦИК поиска и от двете партии да представят документи, които да покажат, че коалициите не са в сблъсък с чл. 127, ал. 1 и ал 3 от Изборния кодекс , който не допуска една и съща партия за едни и също избори.


До 7 септември не са представени исканите документи, а в 16,35 ч. на 7 септември Чакъров е депозирал възражение срещу указанията, ден по-късно е оттеглено.  Указанията от ЦИК са част от административно производство и не бива да се коментират, каза Томов. 

"Вътрешно-партиен проблем е една от най-влиятелните партии е представен пред ЦИК във вид, в който партията е едновременно в две различни коалиции. Нашите указания към тези коалиции целяха само да се даде възможност въпросният конфликт да се реши така, че решението да е по волята на избирателите на ДПС", опита да оправдае той протакането по казуса до сега.